Nieuws

Het meest constante aan de wereld om ons heen is verandering. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de relevante ontwikkelingen in onze branche. Daarom publiceren wij met regelmaat artikelen die in de media zijn verschenen. Ook schrijven wij eigen relevante content en publiceren wij met regelmaat rapporten, documenten of een fictieve casus waar de mensen van ons kantoor mee te maken hebben gehad.

U kunt ons bellen op +31 (0)85 – 760 02 29 of e-mailen via info@hap-horecamakelaardij.nl.

 • 8 juli 2021 : Kevin Viveen vervult zijn droom in cafe de Kuip op Texel. Lees hier het artikel

 • 20 jan 2021: Altijd al je eigen horecabedrijf willen starten in Zwolle? Zo vind jij jouw droomlocatie. Klik hier voor het hele artikel van in de buurt Zwolle.

 • 19 jan 2021: Wordt 2021 het jaar van de Sale & Leaseback van hotels?
  Het zou zomaar eens kunnen. Klik hier voor het hele artikel.

 • 17 dec 2020: Regelmatig krijgen wij bij HAP Horecamakelaardij te maken met bedrijfsopvolging binnen de familie. In zulke gevallen is er vaak sprake dat één of meerdere kinderen toetreden binnen de Vennootschap onder Firma (VOF) of de Besloten Vennootschap (BV).
  Een dergelijke toetreding kan veel voordelen hebben voor de oorspronkelijke vennoten en de toetredende vennoten. Klik hier voor het hele artikel.
 • 4 mei 2020: Succes in deze Coronacrisis: Per direct is het restaurant aan de IJsselkade 45 te Kampen verhuurd. Er komt een nieuw concept en nieuwe formule op deze unieke plek!

  Op 30 april 2020 is de Ossenmarkt 9 te Zwolle overgedragen. Ook hier verwachten we een nieuw concept in dit markante horecapand.

 • 4 mei 2020: Wij spreken al meer ondernemers die overwegen te gaan bezorgen omdat zij bang zijn “ondergesneeuwd te raken”  bij de activiteiten van hun collega’s en daardoor in de vergetelheid te raken.

  Wat veel ondernemers echter zorgen baart is wat hiervan de gevolgen zijn voor hun uitkering uit hoofde van de NOW regeling.

  Onze collega’s van HORECABRAINS hebben hiervoor de volgende tool ontworpen, wij hopen dat u dit kan helpen bij het maken van een verantwoorde keuze.  Klik hier voor de tool.

 • 1 mei 2020: Hoteliers in Nederland en België verwachten dat de coronacrisis een langdurige impact zal hebben, maar uiteindelijk wel zal herstellen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Horwath HTL. De binnenlandse markt zal relatief snel herstellen en misschien zelfs sterker uit de strijd komen, maar de internationale markt ziet een langzaam herstel tegemoet.  Klik hier voor duiding en link naar het hele artikel.

 • 17 april 2020: Sectorgevolgen van Corona volgens de Rabobank! Beperkte gevolgen vanaf Q3 2020. Optimistisch of realistisch? Klik hier voor duiding en link naar het hele artikel.

 • 15 april 2020: Verkoop en overname van een horecabedrijf is een emotioneel proces. Klik hier voor het hele artikel.

 • 8 april 2020: Rechten en plichten bij een huurindeplaatsstelling? Er zijn nogal wat spelregels. Misset Horeca zette ze op een rij. Klik hier voor het hele artikel.

 • 31 maart 2020: Een korte reflectie van Jeroen Pontenagel op de huidige situatie. Bizarre tijden. Je hoort en ziet voortdurend dingen om je heen die je het gevoel geven in een (slechte) film te zijn beland. Ik kan niet anders dan beamen dat de wereld om ons heen in een onvoorstelbaar tempo is veranderd. Het woord crisis is daadwerkelijk op zijn plek. Wat zou het fantastisch zijn om de zomer met elkaar buiten te kunnen vieren! Ons normale leventje weer op te kunnen pakken. Weer uit eten te kunnen gaan of lekker op het terras een glas wijn te kunnen drinken. Klik hier voor het hele artikel.

 • 31 maart 2020: Kansen op de overnamemarkt! Het coronavirus houdt de wereldeconomie in een wurggreep: ondernemers moeten alle zeilen bijzetten om hun bedrijf overeind te houden. Toch biedt de huidige crisis ook nieuwe kansen op de overnamemarkt. Klik hier voor het hele artikel.

 • 30 maart 2020: Op de site van de Kamer van Koophandel (Klik hier) staat duidelijk welke regelingen er beschikbaar zijn. Maak er gebruik van als u er recht op heeft.

 • 28 maart 2020: Het is volgens huurrechtadvocaat Michel Visser niet noodzakelijk dat er een aparte deal komt voor huurders van horecapanden die in de problemen komen door de coronacrisis. Volgens hem zijn verhuurders grosso modo bereid om mee te denken en werkt maatwerk het beste. Klik hier voor het artikel.

 • 28 maart 2020: Horecabedrijven die direct huren van Heineken mogen de betaling van de huur uitstellen tot en met mei, zo heeft de brouwer besloten om haar huurders in deze coronacrisis tegemoet te treden. Voor de panden die Heineken zelf huurt en onderverhuurt aan horecabedrijven wil de brouwer een bemiddelende rol spelen. Klik hier voor het artikel.

 • 27 maart 2020: In de afgelopen weken zijn er verschillende bijdragen (lang en kort) over de verhouding tussen huurders en verhuurders in verband met de coronacrisis voorbij gekomen. Maar hoe steekt de vork nu in de steel? Evert Baart, advocaat Van Diepen Van der Kroef, zet daarom drie praktische scenario’s op een rij. Klik hier voor het artikel.

 • 26 maart 2020: Volop steun voor horeca tijdens debat Tweede Kamer. Op woensdag 25 maart 2020 debatteerde de Tweede Kamer met minister Hoekstra (Financiën) over het economische steunpakket voor ondernemers dat vorige week door het kabinet is aangekondigd. Het noodpakket voor bedrijven en ondernemers valt in goede aarde en kan op steun rekenen van alle politieke partijen. Klik hier voor het artikel op KHN.nl

 • 26 maart 2020: Onderzoek: Amsterdamse verhuurders lijken minder coulant dan verhuurders elders in het land. Amsterdamse winkeliers, restauranthouders en cafébazen melden massaal problemen met hun verhuurders. Nu de huur voor april betaald moet worden, krijgen ondernemers die het water aan de lippen staat veelal nul op het rekest als zij om coulance vragen. Klik hier voor het artikel in het Parool.

 • 26 maart 2020: Onderzoek: de impact van coronavirus op toeristische sector Europa. Wat een feestjaar had moeten worden voor de Nederlandse hotelbranche, loopt uit op een nachtmerrie.

  De lockdowns in veel Europese landen zorgen ervoor dat niet alleen het toerisme tot stilstand komt, maar ook dat zakelijke reizen zijn beperkt tot een videocall. Dit leidt tot historische lage bezettingsgraden over de hele wereld. In Europa ligt de gemiddelde bezettingsgraad nu op ongeveer 20%. Klik hier voor het artikel van Hospitality Management

 • 25 maart 2020: Verhuurders kunnen simpelweg nakoming eisen en een beroep doen op de afspraken in de huurovereenkomst. Of dit in alle situaties redelijk én houdbaar is, is de vraag – zoals ik hieronder zal toelichten.

  Vooral in de sectoren die het hardst worden getroffen (zoals de horeca) is het raadzaam dat partijen tot een gezamenlijke oplossing komen. Te denken valt aan het (tijdelijk) interen op een waarborgsom tot het opschorten of kwijtschelden van (een deel) van de betalingsverplichtingen. Zeker wanneer de verhuurder de mogelijkheid heeft om zelf in de kosten te besparen – zoals middels zijn financiële instelling – mag meer van hem verwacht worden. Klik hier voor het artikel van The Legal Department.

 • 25 maart 2020: Verhuurders van horecapanden zouden geen huur moeten vragen aan ondernemers die het vanwege de coronacrisis ontzettend zwaar hebben. Dit zegt Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland in BNR’s Big Five. ‘We zien nog te weinig beweging. Volgens Willemsen kampen horeca-ondernemers met twee acute problemen: personeel dat niet betaald kan worden en vaste kosten die blijven doorlopen zoals de huur van het vastgoed. ‘Zeven tot tien procent van onze omzet gaat op aan huur. Voor personeel kloppen we aan bij de overheid, maar bij de pandeigenaren zien we nog te weinig beweging. Pandeigenaren, en zeker ook die grote partijen, zouden echt meer moeten kijken naar het kwijtschelden van gedeeltes van die huur in plaats van alleen maar opschorten’, zegt Willemsen.Klik hier voor het artikel.

 • 25 maart 2020: Om de huurders van zijn winkelpanden in Amersfoort door de coronacrisis te loodsen, hoeven zij van vastgoedeigenaar Kees van Loon tot in ieder geval eind april minder te betalen. Een oproep aan concurrenten op LinkedIn om hetzelfde te doen is inmiddels bijna drieduizend keer gedeeld. Klik hier voor het artikel.

 • 19 maart 2020: Corona treft de Nederlandse horeca ontzettend zwaar. Niet alleen de ondernemer heeft op dit moment een probleem, er wordt ook een beroep gedaan op de verhuurder. Deze situatie vraagt om redelijkheid en billijkheid, maar er is ook een juridisch kader. Advocaat Toos Verbaas van De Advocaten van Van Riet schept duidelijkeid! Klik hier voor het artikel.

Afspraak maken?