/

Wordt dit het jaar van de Sale & Leaseback van hotels?

Het zou zomaar eens kunnen.

De hotelmarkt kenmerkt zich door een grote diversiteit aan exploitatievormen. De meest voorkomende hiervan zijn “eigenaar-gebruiker” of “huurder-verhuurder”. Daarnaast bestaan er tal van “hybride vormen” waarbij bijvoorbeeld een vergoeding van de omzet wordt betaald aan de pandeigenaar of middels een overeenkomst het management over een hotel wordt gevoerd (al dan niet onder de vlag van een (inter)nationale hotelketen).

Voornamelijk de eerste twee (traditionele) exploitatievormen zorgen bij veranderingen in het economische klimaat (zowel positief als negatief) vaak voor ontwikkelingen in de markt.

Regelmatig krijgen wij op dit moment het verzoek van beleggers om uit te kijken naar (nieuw) beschikbaar hotelvastgoed. Deze partijen zijn voor de lange termijn op zoek naar stabiele rendementen en betalen hier marktconforme prijzen voor.

In een teruglopende markt ziet HAP Horecamakelaardij dat hoteliers (soms gedwongen door de bedrijfseconomische situatie) op zoek zijn naar liquiditeit voor hun bedrijf. De kosten van de hypotheek of lasten van de huur drukken zwaar op de cashflow. Het verkopen van uw vastgoed (en terughuren), of proberen minder of geen huur te betalen, zijn de twee meest logische stappen.

In het geval van de eerste situatie kiest u om vermogen te transformeren naar cash – en dus liquiditeit! Zoals bekend staat de betaalde huur in relatie tot de opbrengst van het vastgoed. Op het eerste gezicht lijkt het dus logisch om een hoge huur te aan te bieden om daarmee een zo hoog mogelijke verkoopopbrengst te realiseren, de vraag is echter in hoeverre dit verstandig is.

Immers, een goed betaalbare huur zorgt voor een stabiele exploitatie, een goede verhouding tussen huurder en verhuurder en een hogere verdiencapaciteit van de onderneming (hetgeen zich, bij verkoop in een later stadium, vertaald in een hogere bedrijfswaarde).

Ons advies is daarom te kiezen voor de langere termijn en realisme!

In het geval van de tweede situatie zien we dat verhuurders sterk afhankelijk zijn van hun huurder. Zeker in de huidige “Corona-crisis” is huurmatiging aan de orde van de dag. Dit is een van de redenen die er toe leiden dat verhuurders de markt verkennen ten aanzien van de verkoop van hun (verhuurde) vastgoed aan investeerders.

Overweegt u nou om:

  • Hotelvastgoed te kopen;
  • Hotelvastgoed in verhuurde staat te verkopen;
  • Of uw eigen hotelvastgoed te verkopen en terug te huren;

Neem dan contact op met de specialisten HAP Horecamakelaardij. De mogelijkheden zijn vaak groter dan op het eerste gezicht wordt gedacht

Direct een afspraak maken?
Open chat
Hulp nodig?
Hallo,
Kunnen wij je helpen?