Home » Taxatie en waardebepaling horeca
Bent u van plan uw restaurant, hotel of café te laten taxeren? Wilt u de waarde van uw horecabedrijf bepalen? Of wilt u weten welke waarde u door moet geven aan bijvoorbeeld de belastingdienst?
Taxeren van horecavastgoed en bedrijfsexploitaties is een specialisme. Naast de benodigde marktkennis, zijn o.a. de economische aspecten, financiële gegevens en wet- en regelgeving van essentieel belang om tot een goede marktwaarde te komen. Onze taxatierapporten voldoen aan de eisen zoals deze worden gesteld door brancheorganisaties, verenigingen en financiële instellingen.
Bij HAP Horecamakelaardij hebben wij alles in huis om u op de juiste manier van dienst te zijn. Wij zijn gespecialiseerd in de taxatie en waardebepaling van uw horeca in heel Nederland!
Wij helpen u graag met de taxatie en waardebepaling van uw horecabedrijf!
De taxatie van exploitatie gebonden vastgoed, waaronder inbegrepen horecavastgoed, is onmisbaar bij een financieringsaanvraag, verkoop, aankoop, bedrijfsuitbreiding of fusie. Om tot de juiste waarde te komen hanteren wij meestal een drietal berekeningsmethodieken.
De meest gehanteerde methoden zijn de rentabiliteitswaarde, bedrijfseconomische huurwaarde en de huurwaarde kapitalisatiemethode. Maar er wordt ook gekeken naar toekomstige goodwillwaarde middels een DCF-methode.
De berekeningsmethodieken worden uitgebreid onderbouwd in onze taxatierapporten. Onze horeca taxatierapporten voldoen aan de eisen zoals deze worden gesteld door brancheorganisaties, verenigingen en financiële instellingen. Een taxatie voor de horeca is een specialisatie op zich. Zo kijken wij niet alleen naar de waarde van horeca bedrijfspanden, maar ook naar horeca exploitaties.
Voor een taxatie van een horecabedrijf kijken we naar enerzijds de waarde van de inventaris en anderzijds naar de waarde van de goodwill. Voor zo’n horecataxatie speelt de verdiencapaciteit van de onderneming een grote rol. De hoogte van de lasten met inbegrip van huurlasten beïnvloeden de waarde van de bedrijfsexploitatie.
Wij taxeren ook de huurwaarde van uw horecapand. Zo kunnen wij de markthuur of economische huurwaarde vaststellen. Bij horeca bedrijfspanden en taxaties daarvan stellen we doorgaans de marktwaarde en/of de executiewaarde vast. Er gelden strikte regels voor horecataxaties vanwege de kwetsbaarheid en gevoeligheid van de informatie.
Heeft u advies nodig omtrent bedrijfsvoering, financiële aspecten of misschien wel uw ondernemersplan?
Onze strategische samenwerkingspartner First Mate staat voor u klaar om u te voorzien van Horeca advies.
Zij helpen onder anderen bij het begeleiden van beginnende ondernemers, begeleiden van financieringsaanvragen, het opzetten van een marketingstrategie en vele andere werkzaamheden.
HAP Horecamakelaardij is dé horecamakelaar in uw regio en helpt u graag verder!
Wij zijn een betrouwbare partner als het gaat om het laten taxeren en bepalen van waarde van uw horecagelegenheid. Daarnaast beschikken wij over meer dan 20 jaar ervaring in het taxeren van horecagelegenheden.
Vandaar dat velen u al met een goed resultaat zijn voorgegaan.
Mocht u nieuwsgierig zijn geworden, dan hebben wij een lijst gemaakt van klanten die al gebruik gemaakt hebben van onze dienstverlening.
Goodwill taxeren wij vaak als onderdeel van het horecabedrijf. De goodwill is eigenlijk een waardering van de toekomstig te verwachten winst van het bedrijf. Naast de goodwill taxeren wij vaak de bedrijfsinventaris en inrichting, hieronder vallen de tafels, stoelen en keuken.
Een minder bekend fenomeen is het “huurdersbelang”. Onder huurdersbelang verstaan we alle aard en nagelvaste voorzieningen die de huurder voor eigen rekening en risico in het gehuurde pand investeert. Hierbij kan gedacht worden aan bouwkundige verbeteringen of bijvoorbeeld een geïntegreerd luchtbehandelingsysteem.
U kunt om verschillende redenen een taxatie van uw horecabedrijfsexploitatie nodig hebben. De meest voor de hand liggende reden is om te kijken of de prijs die u voor een bedrijf wilt betalen wel marktconform is. Maar ook voor (her)financieringsaanvragen is een horeca taxatie vaak verplichte kost.
Voor een taxatie hanteren wij een vast protocol. Dat begint bij de aanvraag, gevolgd voor een gedetailleerde opdrachtbevestiging. Op basis hiervan gaan wij aan het werk. Wij komen langs voor een uitgebreide opname ter plaatse en bekijken dan alle ins en outs van uw horecabedrijf en/of uw horecabedrijfspand.
De bovenstaande gegevens worden vervolgens allemaal opgenomen in een horeca taxatie.
Om zeker te weten dat de juiste zaken in het bedrijfsexploitatie taxatierapport komen, doen wij recherche bij de gemeente, de kamer van koophandel, het kadaster en desgewenst overige instanties.
Voor onze data maken wij gebruik van een groot eigen archief én externe bronnen als vastgoeddata, de kamer van koophandel en het kadaster. Alle gegevens gecombineerd en met het intuïtieve oordeel van de taxateur maken dan een objectief taxatierapport.
Dat het roerige tijden zijn voor de horeca is algemeen bekend. Zeker naarmate COVID-19 langer onder ons is en mogelijk blijft. Daarnaast zijn er (gedwongen) overheidsmaatregelen voor de horeca die terug blijven komen. En gaan meer en meer horecabedrijven vrijwillig of gedwongen stoppen.
In sommige gevallen is een horeca faillissement onvermijdelijk en zal er door de rechter een rechter-commissaris en een curator voor het betreffende bedrijf worden aangewezen.
In het kort komt het er op neer dat de curator het failliete bedrijf liquideert (afwikkelt) of doorstart. Het uitgangspunt is dat er zoveel mogelijk geld verzameld wordt, waarmee een deel of het totaal aan vorderingen van de schuldeisers voldaan kan worden.
Bij een horeca faillissement liggen de verkoopprijzen bij een executoriale verkoop ruim onder de getaxeerde verkoopwaarden blijkt uit eerder gemaakte taxatierapporten. Hier zijn diverse oorzaken voor aan te wijzen.
De belangrijkste oorzaak is dat het bedrijf niet meer in exploitatie is. Wanneer gekozen wordt voor losse verkoop van de inventaris zal een nieuwe exploitant aanzienlijke investeringen hebben voor het horecabedrijfspand (bouwkundig, infrastructuur) en bedrijfsinventaris.
Dit is wel de meest gekozen optie, maar de losse inventaris en veiling van een leeg horecapand leidt helaas tot onnodige kapitaalvernietiging..
Indien er bij een horecabedrijf, gevoerd in een huurpand, sprake is van een faillissement heeft de curator de mogelijkheid om de huurovereenkomst op te zeggen en de inventaris executoriaal te verkopen. En bekijkt of de inventaris in zijn geheel (in het pand) doorverkocht kan worden.
Overleg met de verhuurder en/of een lopende huurovereenkomst is hierbij van essentieel belang. Om tot een maximale opbrengst van de boedel te komen is het zaak zo spoedig mogelijk te starten met de going concern verkoopprocedure.
Of in ieder geval met de verkoop van de activa als geheel, want hier zit precies de meerwaarde van de horecamakelaar. De horecamakelaar neemt het werk van de curator uit handen én zorgt voor een hogere boedelopbrengst. Alle partijen winnen in deze situatie.
Met ons grote netwerk bereiken wij als HAP makelaars in korte tijd alle kandidaten die op zoek zijn naar een horecabedrijf. Tegen een scherpe prijs én uiteraard zorgen wij voor een professionele afwikkeling van het dossier.
HAP Horecamakelaardij helpt u graag met het taxeren van horecavastgoed en bedrijfsexploitaties!