Home » Toetreding van vennoot in een horecabedrijf
Regelmatig krijgen wij bij HAP Horecamakelaardij te maken met bedrijfsopvolging binnen de familie. In zulke gevallen is er vaak sprake dat één of meerdere kinderen toetreden binnen de Vennootschap onder Firma (VOF) of de Besloten Vennootschap (BV). Een dergelijke toetreding kan veel voordelen hebben voor de oorspronkelijke vennoten en de toetredende vennoten.
Zo zijn de oorspronkelijke vennoten verzekerd van bedrijfsopvolging en een realistische overnameprijs. De toetredende vennoten hebben op hun beurt toegang tot een stabiele onderneming waarbij ze (meestal) zonder al te veel eigen vermogen (mede)eigenaar van een horecabedrijf kunnen worden.
Onderdeel van dit traject is een nauwkeurige vastlegging van de waarde van het bedrijf bij toetreding van de vennoot. Een taxatie biedt uitkomst en soms kan de toetreding zelfs met terugwerkende kracht.
Het toetreden in een vennootschap zorgt daarnaast voor heel wat papierwerk én als toetredende vennoot heb je heel wat uit te zoeken.
Aansprakelijkheid vennoten
Hoe zit het nou eigenlijk met de aansprakelijkheid van vennoten? Bij een Vennootschap Onder Firma en de Commanditaire Vennootschap (CV) hebben alle vennoten afzonderlijk een hoofdelijke aansprakelijkheid voor alle de betrokken vennootschap gemaakte schulden.
Dus zowel de schulden die ten tijde van de toetreding tot de vennootschap reeds bestonden als degene die na de toetreding worden gemaakt.
Daarnaast kan de toetreding van een nieuwe vennoot fiscale consequenties hebben voor alle betrokkenen. Een goede samenwerking tussen de betrokken partijen met inbegrip van de accountant en een taxateur horecabedrijven borgt het gewenste resultaat voor alle betrokkenen.
Vennoot worden?
Overweegt u toe te treden in een vennootschap of bent u juist aan het onderzoeken hoe uw kinderen “in de zaak” kunnen komen? Dan kunt u te allen tijde contact opnemen met onze specialisten. Zo hebben wij gecertificeerde specialisten in bedrijfsoverdracht of een horeca taxateur dienst.